Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Πνύκα-Καλλιμάρμαρο: Συμβολικός Δρόμος Εκεχειρίας


Το πανανθρώπινο μήνυμα της Ειρήνης που έρχεται μέσω της Εκεχειρίας διατράνωσαν δεκάδες αθλητές και πολίτες, σε έναν συμβολικό «Δρόμο Εκεχειρίας» με έπαθλο  ένα κλαδί ελιάς, που συνδιοργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας με τους Δήμους Ήλιδας και Αρχ. Ολυμπίας.
Στο δρόμο ο οποίος διεξήχθη από την Πνύκα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, χθες το απόγευμα, ηγήθηκαν ο Γρηγόρης Λαμπράκης (πρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρης
Λαμπράκης), ο Γιάννης Κούρος (υπερδρομέας μεγάλων αποστάσεων νικητής του Σπάρταθλου, αλλά και του Φειδιππίδειου Άθλου), οι Ολυμπιονίκες μας Στέλιος Μυγιάκης, Ηλίας Ηλιάδης, Δημοσθένης Ταμπάκος, Σοφία Μπεκατώρου, Περικλής Ιακωβάκης, Μαρία Καραγιαννοπούλου, Μαρία Λουίζα Βρυώνη, Βασίλης Πολύμερος, Χρύσα Πισκιτζή,  Ιγνάτιος Ψυλλάκης και  η παγκοσμιονίκης Καϊτατζίδου Σοφία.
Σε αυτόν τον συμβολικό «Δρόμο Εκεχειρίας», από την Πνύκα -το σύμβολο του ελεύθερου λόγου και πνεύματος- στο Παναθηναϊκό Στάδιο -σύμβολο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων- στόχος ήταν η προβολή της Ήλιδας (διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας) και της Ολυμπίας (τόπου τέλεσης των αγώνων) και της ένωσής τους μέσω της «Οικοτουριστικής Διαδρομής Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας». Ταυτόχρονα επιδίωξη των διοργανωτών ήταν να σταλεί, αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ένα μήνυμα για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης μιας από τις αξίες που αποτελούσαν βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, της Εκεχειρίας.
Κατά την άφιξη των δρομέων στο Παναθηναϊκό Στάδιο η δρ. Ιωάννα Μάστορα απήγγειλε το «Φως της Ολυμπίας» του Ηλείου Λογοτέχνη Τάκη Δόξα. Ο γιός του  Γιώργης Δόξας ο οποίος παρευρίσκετο στην εκδήλωση συνεχάρη την κα Μάστορα για την εξαιρετική απαγγελία του ποιήματος.
Γ.Πατούλης & Σοφία Βούλτεψη βράβευσαν: Γ. Κούρο & Γρ. Λαμπράκη
Τη βράβευση του Γρηγόρη Λαμπράκη έκανε η Βουλευτής της Β΄ Αθήνας κα Σοφία Βούλτεψη, του κ. Γιάννη Κούρου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης. Και οι δύο συνεχάρησαν τους διοργανωτές γι’ αυτή τους την προσπάθεια και τους υποσχέθηκαν ότι θα είναι στο πλάι τους στον αγώνα για την Εκεχειρία και την υπεράσπιση της Ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επικεφαλής τομέα ισότητας φύλων ΕΝΠΕ και περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα απένειμε τους επαίνους στην Εθνική Ομάδα Προσφύγων και στα προσφυγόπουλα που συμμετείχαν σε αυτή τη συμβολική διαδρομή. Ο αντιδήμαρχος Ήλιδας (μιας από της πόλης της αρχαιότητας που είχαν υπογράψει την Εκεχειρία) κ. Σπύρος Τζουλέκης, φανερά συγκινημένος, έδωσε στους Ολυμπιονίκες το κλαδί της ελιάς και τον έπαινο.
Στο Δρόμο Εκεχειρίας εκτός από τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Προσφύγων (καταγόμενοι από τη Συρία, το Ιράν, Μαλί, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Αφγανιστάν, Καμερούν κ.α.) έλαβαν μέρος  και μικρά προσφυγόπουλα που ήθελαν να μεταφέρουν το μήνυμα της εκεχειρίας και της Ειρήνης, συνοδευόμενοι από την προπονήτρια της ποδοσφαιρικής  ομάδας. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Παναθηναϊκή Οργάνωση Αγίας Παρασκευής –Χαλανδρίου, τα Μέλη - Αθλητές του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, Ε.Ο.Π.Ε., απλοί πολίτες, μέλη αθλητικών σωματείων και συλλόγων από την Αττική και όλη την Ελλάδα (ΕΛ.ΑΣ., Πολεμικό Ναυτικό, Απόλλωνα Δυτ. Αττικής, Better People, DSA Running Team, Mad Cats, Sportevent, Urban, Α΄ Παθολογική / Καρατζά Γ. Ν. Ασκληπιείο Βούλας, sdy volou, Αθηναίοι Δρομείς, ΑΠΣ Μιλτιάδης Μαραθώνος, Αριάδνη, Αρπακτικά, ΣΔΥΑ, Σύλλογος Συνταξιούχων Υπαλλήλων Βουλής, ΣΕΒΑΣ Αθηνών,  Σ.Δ.Υ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Λέσχη Lions Αθηνών-Πολιτεία, Πύρρων Αμαλιάδας κ.α.)
Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη έκλεισε την εκδήλωση με τον στίχο του Τάκη Δόξα: «Πες τους να ξεκινήσουν όλοι για την Ολυμπία», καλώντας τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος την επόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου, μέσω της διαδρομής Ήλιδας-Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας στον Δρόμο Εκεχειρίας της Ηλείας.
Ο Δρόμος συνδιοργανώθηκε από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας με τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του, της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΕΟΤ, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της ΕΘΝΟΑ (Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία), το Ίδρυμα Γρηγόρης Λαμπράκης, με συνεργαζόμενους φορείς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Σπάρτης, την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων, τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής κλπ.
Ευχαριστούμε θερμά την  τροχαία για τον άριστο συντονισμό, την ομάδα «Ποδήλατο -Δράση – Εθελοντισμός» και όλους τους φίλους εθελοντές που φρόντισαν για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.




Η κα Ιωάννα Μάστορα

Η δρ. Ιωάννα Μάστορα απαγγέλει "Το Φως της Ολυμπίας" του Τάκη Δόξα
Ιωάννα Μάστορα και Γιώργης Δόξας













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου