Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Χαιρετισμός Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη στην εκδήλωση για την Εκεχειρία

Καλησπέρα σας,
Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε να είστε παρόντες στον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.
Οι πρόγονοί μας, λάτρεις της αρμονίας και του μέτρου, έλεγαν: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Αυτό ήταν το δίπτυχο της εκπαίδευσης των αρχαίων Ελλήνων, που θαύμαζαν εξ ίσου το πνεύμα και το σώμα.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η καλλιέργεια μόνο της ψυχής θα είχε ως αποτέλεσμα τη μαλθακότητα, ενώ η καλλιέργεια μόνο του σώματος θα επέφερε αγριότητα και σκληρότητα.
Η αρμονία  και το μέτρο ήταν η αρχή και η κατάληξη των πάντων στην αρχαία Ελλάδα. Τη
σοφία με την οποία ο δημιουργός εποίησε τα πάντα (όπως παραδέχεται και ο χριστιανισμός) οι αρχαίοι Έλληνες προσπαθούσαν να την αποτυπώσουν στην καθημερινότητά τους. Να την κάνουν τρόπο ζωής.
Αλλά  για να πετύχεις την αρμονία στη ζωή, βασική, θεμελιώδης προϋπόθεση ήταν –και είναι- η ειρήνη.
Γιατί ο πόλεμος είναι εχθρός της ζωής, εχθρός της αρμονίας, εχθρός του πολιτισμού.
Τιμή λοιπόν στην αρμονία, στο κάλος, στον καλό αγώνα, στην άμιλλα που έπρεπε να υπάρχει στη ζωή για να βελτιώνεται ο άνθρωπος, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και προϋπόθεση για να υπάρξουν όλα αυτά ήταν η ειρήνη, που επιβάλλετο μέσω της ιερής εκεχειρίας. Μιας ιδέας, που θα έπρεπε να υπάρχει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή οιασδήποτε χώρας και σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στόχος μας μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας" είναι όχι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι του οποίου η πιστή γεωγραφική αποτύπωση ακόμα αναζητείται, αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Και με βάση «το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα ιδανικά του σεβασμού στον άνθρωπο και το ιερό δικαίωμα στην ειρήνη…
Η προσπάθεια δεν θα περιοριστεί στον γεωγραφικό χώρο του Μονοπατιού της Εκεχειρίας.
Άλλωστε ο αθλητής που ξεκινούσε από την Πέτρα της Ιορδανίας, από τη Μακεδονία, τη Μίλητο, τις Συρακούσες, την Αλεξάνδρεια, και από κάθε σημείο του τότε γνωστού κόσμου που υπήρχαν Έλληνες, έκανε το δικό του δρόμο Εκεχειρίας μέχρι να φθάσει στην Ήλιδα που διοργάνωνε τους Αγώνες και κατόπιν στην Ολυμπία όπου ετελούντο οι Αγώνες.
Στόχος μας είναι η προσπάθειά μας να επεκταθεί όπου οι άνθρωποι ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Με πυρήνα τον ελληνισμό, που ήταν και πρέπει να είναι ο φορέας προβολής και διάδοσης της ιερής Εκεχειρίας (αφού η ειρήνη ως ιδανικό δεν αποτελεί brand name, αλλά σκοπό ζωής), να στοχεύσουμε στη συμφιλίωση των λαών, στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία.
Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας το οποίο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader έχει χαρακτηρισθεί ως οικοτουριστική διαδρομή, έχει το πλεονέκτημα ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το επισκεφθεί όλες τις εποχές του έτους.
Όπως το brand name της Ολυμπίας είναι μοναδικό, γιατί δεν υπάρχει δεύτερη στον κόσμο, έτσι και το Μονοπάτι της Εκεχειρίας είναι μοναδικό.
Τούτο σημαίνει ότι με σύμβολο την Εκεχειρία, μπορούμε να αναπτύξουμε μια σειρά δραστηριοτήτων με επίκεντρο το Μονοπάτι της Εκεχειρίας που θα αναδείξουν την περιοχή από την οποία διέρχεται, αλλά και που θα προβάλλουν τη χώρα μας.
Ήδη την προσπάθεια την έχει αγκαλιάσει ο CISM, το Διεθνές Κέντρο Εκεχειρίας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο εφετινός Δρόμος της Εκεχειρίας που θα γίνει στις 14 Μαΐου από την Ήλιδα στην Ολυμπία, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Ήδη πολλοί αθλητές μεγάλων αποστάσεων –μιας και η απόσταση είναι 49.800 μέτρα- δηλώνουν συμμετοχή καθημερινά, δείχνοντας ότι οι Έλληνες αγκαλιάζουν αυτόν τον θεσμό.
Λίγες ημέρες πριν, όμως, εδώ στην Αθήνα, στις 5 Μαΐου, θα μπορέσουμε όλοι εμείς που δεν έχουμε τις αντοχές των δρομέων μεγάλων αποστάσεων, να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για Εκεχειρία και Ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο, μετέχοντας σε έναν συμβολικό δρόμο Εκεχειρίας από την Πνύκα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στόχος μας ήταν κι εδώ να ενώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, κι έτσι επιλέξαμε γι’ αυτόν τον Δρόμο Εκεχειρίας της Αθήνας, ως αφετηρία το σύμβολο του ελεύθερου λόγου και της δημοκρατίας, την Πνύκα και ως τερματισμό το σύμβολο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Θέλοντας με αυτόν  τον τρόπο να δείξουμε ότι δημοκρατία, ελευθερία, πολιτισμός, αθλητισμός, υγιές πνεύμα και σώμα, δηλαδή η απόλυτη αρμονία της ζωής, δεν μπορεί να ευδοκιμήσουν χωρίς ειρήνη, η οποία για να υπάρξει προηγείται η εκεχειρία.
Η ανάδειξη της Εκεχειρίας με αφορμή το Μονοπάτι, και η διοργάνωση εκδηλώσεων γύρω από αυτό, είναι ένας στόχος που βρίσκεται πάνω από πρόσωπα και πολιτικές προσεγγίσεις ή ταυτότητες.
Είναι ένας στόχος που αφορά όλους μας αλλά κυρίως όσους αγαπούν και πονάνε αυτόν τον τόπο.
Ανάμεσα σε αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν προστρέξει και ενισχύσει την προσπάθειά μας είναι η ίδια η πολιτεία που συμπαραστέκεται μέσω του leader, αλλά και ιδιώτες που είναι πλέον επίτιμα μέλη της Συμπολιτείας Ολυμπίας  όπως:
-           ο Αρχιτέκτονας και πρώην πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ICOMOS κ. Νίκος Αγριαντώνης,
-          ο Αρχιτέκτονας – μελετητής Νίκος  Αλεξανδρόπουλος,
-          ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,
-          η πρώην πρόεδρος του Λαογραφικού Τμήματος της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Κατερίνα Καμηλάκη και
-          ο ιστορικός και δημοσιογράφος  Τίτος Αθανασιάδης.
Όλους εμάς τη Σοφία, την Άννα, τον Κωνσταντίνο, τον Λυκούργο, τον Δημήτρη, τον Κωστή και τον Θανάση από τη Σουηδία, που ξεκινήσαμε την υλοποίηση αυτής της ιδέας, άλλοι μας είπαν ρομαντικούς, άλλοι μας είπαν τολμηρούς, κι άλλοι μας είπαν τρελούς.
Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια. Όπως, όμως κι αν μας βλέπετε,  πάνω από όλα θέλουμε να μας βλέπετε ως Έλληνες που αρνούμαστε να υποταχθούμε στη μιζέρια της σημερινής εποχής.
Γιατί πιστεύουμε, όπως κι εσείς που είστε εδώ, ότι η πατρίδα μας πρέπει να ξαναβρεί την αίγλη που της αξίζει.
Στον στόχο αυτό όμως πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.
Ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Εμείς πιστεύουμε ότι συμβάλουμε μέσα από το Μονοπάτι της Εκεχειρίας.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και τη στήριξή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου