Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Χαιρετισμός Δημάρχου Ήλιδας Χρ.Χριστοδουλόπουλου στον πρώτο "Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας"


Κυρίες και κύριοι,
είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είσαστε όλοι απόψε εδώ, στα ιερά χώματα της Ήλιδας, της πόλης του Ολυμπισμού, της Εκεχειρίας και του Ευ Αγωνίζεσθαι.
Πολλές φορές, εκδηλώσεις σαν την σημερινή, εξαντλούνται στην απόδοση τιμής και στην ιστορική προσέγγιση των προσώπων και των θεσμών που την εξυπηρέτησαν. Όπως γνωρίζετε η Ήλιδα ήταν μια από τις τρεις συνιδρυτικές πόλεις, συνιστώσες του ολυμπιακού περιβάλλοντος: Η Ήλιδα, η Σπάρτη και η Πίσσα, η σημερινή Ολυμπία.

Θεσπίζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην ουσία φιλοξενώντας το σύνολο της προετοιμασίας τους, η Αρχαία Ήλιδα πέτυχε κάτι πολύ μεγαλύτερο από την απλή δημιουργία ενός αθλητικού θεσμού. Πέτυχε να δώσει μορφή και ιδεολογικό υπόβαθρο στην ικανότητα περιοχών και πολιτισμών του τότε γνωστού κόσμου να συνυπάρχουν και να συναγωνίζονται εντός ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου κανόνων. Στην πράξη η Ήλιδα δημιούργησε 2.800 χρόνια πριν ένα πρόπλασμα του σημερινού πλαισίου της παγκόσμιας συνύπαρξης.
Αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο τότε δεν ήταν αυτονόητο. Η ιερή εκεχειρία ήταν η συμφωνία ειρήνης που επέτρεπε όχι μόνο την ομαλή διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και έθετε τον πήχυ της προσδοκίας των πόλεων δηλαδή τον στόχο ενός ειρηνικού κόσμου.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πολλά περισσότερα από μια αθλητική διοργάνωση, γιατί εξέφραζαν το πάγιο αίτημα για μεγάλες συλλογικότητες που θα στηρίζονταν το παιδαγωγικό πρότυπο της διάκρισης και όχι της επικράτησης.
Δυστυχώς είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν ότι η Αρχαία Ήλιδα αποτελεί την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την πόλη κράτος δηλαδή όπου δημιουργήθηκε η ιδέα του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας.
Δεν είναι ευρέως επίσης γνωστό, ότι στην περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας, στη θέση Αρμάτοβα όπου -όσοι συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από κάθε σημείο του τότε γνωστού κόσμου- παρέδιδαν τα όπλα τους σεβόμενοι την ιερά εκεχειρία. Ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπήρχε και ένα αρχαίο μονοπάτι που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα, διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων με την Αρχαία Ολυμπία χώρο τέλεσης των αγώνων. Ο Δήμος Ήλιδας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τη σπουδαία προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ανάδειξη του ρόλου που έπαιξε η Αρχαία Ήλιδα στην εκεχειρία και τον ολυμπισμό. Έχει φτάσει πλέον η ώρα να γίνει η σύνδεση της διοργανώτριας πόλης και της πόλης τέλεσης των αγώνων. Ο τόπος μας συνέβαλε αποφασιστικά στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι, του ολυμπισμού, της ιεράς εκεχειρίας και αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όλων.
Χαιρετίζουμε όλες τις δράσεις που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και σας καλούμε να γνωρίσετε την Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, τον πολιτισμό της και στους δύσκολους καιρούς που περνάμε την ανάγκη για την αποδοχή και διάδοση της ιδέας της ιεράς εκεχειρίας.
Ιδέας στην οποία όλοι θα πρέπει να συστρατευθούμε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για έναν καλύτερο κόσμο.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου