Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Χαιρετισμός του ταξιάρχου Παναγ. Γεωργόπουλου (Εκπροσώπου ΥΠ.ΕΘ.Α.) στην τελετή έναρξης του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας


Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε της ΕΟΕ, κύριε πρόεδρε του CISM, κύριοι Ανώτεροι Διοικητές Φρουράς, κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην ιερά γη της Ήλιδας, στην τελετή έναρξης του πρώτου «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας». Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο να βρίσκεται σήμερα εδώ, αλλά σας διαβιβάζω τους θερμούς χαιρετισμούς του.
Σήμερα αθλητές των Ενόπλων μας Δυνάμεων, συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων μας
εναποθέτουν τον οπλισμό τους και αύριο 1623 χρόνια μετά άοπλοι θα διαβούν το ιερό μονοπάτι, ενώνοντας τις δύο αρχαίες πόλεις, της Ήλιδας και της Ολυμπίας στα ίδια βήματα των αρχαίων οπλιτών αθλητών, διακηρύττοντας την αναγκαιότητα επιβολής της ειρήνης στους λαούς όλης της γης, ως προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας.
Το ιδεώδες της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ήταν απόλυτα συνυφασμένο με την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την Ολυμπιακή Εκεχειρία εξασφαλιζόταν ότι όλοι οι αθλητές καθώς και οι θεατές των αγώνων, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Αρχαία Ολυμπία και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Το βαθύτερο νόημα όμως ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα μοναδικό εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου. Αν και περιορισμένη σε χρονική διάρκεια, ωστόσο προσέφερε ένα παράθυρο για να αρχίσει ο διάλογος. Μια παύση  και μια ανακούφιση στους δοκιμαζόμενους από τα πάθη του λαού πληθυσμούς. Από τότε μέχρι σήμερα τα επιτεύγματα της ολυμπιακής εκεχειρίας διατυμπανίζουν το μήνυμα της αντίστασης στη μισαλλοδοξία που υπάρχει στη γη. Μέσω αυτής οι εμπλεκόμενοι καλούνται να χαμηλώσουν τα όπλα και να συνεργαστούνε για την ειρήνη, τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την συμφιλίωση.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας προέρχεται από τη βαθειά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και τα ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, το Δήμο Ήλιδας και το ΑΣΑΕΔ, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων για την οργάνωση των εκδηλώσεων.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου