Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Κωνσταντίνος Φίλης: Να καταστήσουμε τον Δρόμο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας παγκόσμιο γεγονός

Τη διαβεβαίωση ότι η προσπάθεια που ξεκινά η «Συμπολιτεία Ολυμπίας», για τον «Δρόμο της Εκεχειρίας» δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά θα έχει διάρκεια στο χρόνο, έδωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Κωνσταντίνος Φίλης.
«Θέλουμε να διευρύνουμε το δρώμενο και να το καταστήσουμε παγκόσμιο γεγονός» είπε ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι μέσω αυτού θα προωθηθεί το όνειρο της Εκεχειρίας και της ειρήνης.
Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πόσο επίκαιρη είναι η εκδήλωση τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 40 ένοπλες συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και οι πρόσφυγες φθάνουν στα 60 εκατομμύρια.
Αναφερόμενος μάλιστα στη Συρία επισήμανε ότι πριν από 5 χρόνια είχε 23
εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων 300.000 έχουν βρει το θάνατο, είναι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών, 12 εκατομμύρια έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους και 5,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες.
Υπενθύμισε ότι και το 2011, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, οι 193 χώρες του ΟΗΕ είχαν υπογράψει κείμενο για την Εκεχειρία αλλά δυστυχώς παραβιάσθηκε στη Συρία ακόμα και τη μέρα της τελετής έναρξης των αγώνων. Ωστόσο, όπως  τόνισε, αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία ως προδιαδικασία για την εφαρμογή της ειρήνης.  Επεσήμανε ότι για να εμπεδωθεί στη νέα γενιά η αξία της εκεχειρίας πρέπει να δοθεί έμφαση στην παιδεία.
Αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σημείωσε πως όταν αποφασίζουν δύο εμπλεκόμενα σε πόλεμο μέρη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, σημαίνει ότι δίνεις χρόνο για διάλογο και ταυτόχρονα έχεις τη δυνατότητα να αναλογιστείς τις συνέπειες του πολέμου ή να αναζητήσεις έντιμο συμβιβασμό, προχωρώντας από την Εκεχειρία στην Ανακωχή και μετά στην Ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου