Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Χαιρετισμός Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη (Πρόεδρου Συμπολιτείας Ολυμπίας)

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι και υποστηρικτές της μεγάλης αυτής προσπάθειας που κάνουμε.
Το 393 μ.χ. ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων γιατί θεώρησε ότι παρέπεμπαν στην ειδωλολατρία.
Σαν σήμερα, το 1896, στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναγεννήθηκαν και έλαβαν οικουμενική μορφή.
Όλοι γνωρίζουμε ότι στην  αρχαιότητα, προαπαιτούμενο για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η εφαρμογή της Εκεχειρίας.
Ο Φίλιππος από τη Μακεδονία, ο Πολυδάμας από τη Σκοτούσα της Θεσσαλίας, ο Διαγόρας από τη Ρόδο, ο Ταυροσθένης από την Αίγινα, ο Φίλων από την Κέρκυρα, ο Ηρακλείδης από τη Σαλαμίνα της Κύπρου,
 ο Ιέρωνας από τις Συρακούσες, ο Αμησινάς από τη Βάκρη της Λιβύης, ο Πολέμων από την Πέτρα της Ιορδανίας,  ο Ερμογένης από την Πέργαμο, έφθαναν με ασφάλεια στην Ήλιδα, πόλη που τελούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας κάνει το δικό τους δρόμο Εκεχειρίας, παρέδιδαν τα όπλα τους στην  Αρμάτοβα και κατόπιν από κοινή άθληση και κοινή τροφή εν πομπή όδευαν στο Ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας όπου τελούντο οι Αγώνες.
1623 χρόνια μετά από την απόφαση του Θεοδοσίου να σταματήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιχειρούμε να αναβιώσουμε αυτή τη διαδρομή της Εκεχειρίας από την Ήλιδα στην Ολυμπία,  περπατώντας τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας»
Η Συμπολιτεία Ολυμπίας που έχει ξεκινήσει αυτή τη μοναδική προσπάθεια,  σύμμαχό της από την πρώτη στιγμή βρήκε το ΑΣΑΕΔ, αλλά και τα υπουργεία Άμυνας και Τουρισμού.
Στο πλευρό μας βρίσκεται εξ αρχής και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ενισχύοντας κάθε βήμα μας. Αλλά και όλοι οι Οργανισμοί που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή την Ειρήνη, όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Σύλλογος «Καλλιπάτειρα».
Συνδιοργανωτής στις εκδηλώσεις που γίνονται και στην Αθήνα και στην Ήλιδα την παραμονή του Αγώνα, αλλά και στον ίδιο τον αγώνα, είναι ο Δήμος Ήλιδας και υποστηρικτής ο Δήμος Πύργου.
Πρόκειται όπως βλέπετε για μια οικουμενική προσπάθεια, η οποία φυσικά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε εντάξει στο Leader την ανακατασκευή του Μονοπατιού της Εκεχειρίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Συμπολιτείας Ολυμπίας.
Σήμερα, εδώ στο Πολεμικό Μουσείο, τιμούμε την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων που έγινε πριν από 120 χρόνια στην Αθήνα, και ξεκινάμε όλοι μαζί την προσπάθεια η Εκεχειρία να λάβει και πάλι τη θέση που της αξίζει στο πλαίσιο των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων.
Στις 19 Απριλίου στην Ήλιδα οι αθλητές του ΑΣΑΕΔ θα παραδώσουν τα όπλα τους στον Δήμαρχο της Ήλιδας, σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς και την επόμενη μέρα, 20 Απριλίου στρατιωτικοί αθλητές και πολίτες θα τρέξουν τα 49 χιλιόμετρα του δρόμου που ενώνει την Ήλιδα με την Ολυμπία.
Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα γεγονός που πέρα από θρησκείες, πέρα από ιδεολογίες και πέρα από φυλετικές διακρίσεις, ενώνουν ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, είναι ανάγκη να προβάλουμε τις αξίες του Ολυμπισμού και την αξία της Εκεχειρίας, αλλά και να τις εφαρμόσουμε.
Στο δικό μας χέρι είναι τις αξίες και τις αρχές του ολυμπισμού να τις κάνουμε πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου