Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Καθοριστικός ο ρόλος των μαθητών της Ηλείας στον πρώτο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας



Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» που συνδιοργανώθηκαν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας με τον Δήμο Ήλιδας, στις οποίες οι μαθητές του Νομού Ηλείας είχαν καθοριστικό ρόλο.
Στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων που έγινε στο Νέο Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας  ο κ. Παναγιώτης Ζεύλας, διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση αλλά και στην υποδοχή στα χωριά από όπου πέρασαν οι δρομείς, στον χαιρετισμό του έδωσε το στίγμα της εκπαίδευσης στις εκδηλώσεις τονίζοντας ότι « Η εκπαίδευση σε μια εποχή
μηδενισμού των αξιών επισημαίνει το ρόλο της, να κάνει τους μαθητές, αυριανούς πολίτες, κοινωνούς στις αρχές και στις αξίες

του ολυμπισμού και να μεριμνά οι αξίες αυτές να δοκιμάζονται στη σχέση με τον συνάνθρωπο για να μην  αποβούν λόγος κενός, αλλά πρόταση αληθινής ζωής».

Οι νεαροί μαθητές των δημοτικών σχολείων Αυγείου και 6ο Αμαλιάδας με την καθοδήγηση της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων κας Ευγενίας Ηλιοπούλου και της κας Άννας Παπαϊωάννου, μέλους της Συμπολιτείας Ολυμπίας, σε άριστη συνεργασία με τις υπεύθυνες δασκάλες των σχολείων, όταν οι ένστολοι αθλητές παρέδωσαν τον οπλισμό τους, 1623 χρόνια μετά τον τερματισμό των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, τους έδιναν ένα κλαδί ελιάς. Αιώνιο σύμβολο του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας. Στη συνέχεια παρουσίασαν δρώμενα και έκαναν απαγγελίες και αναπαράσταση αθλημάτων της αρχαιότητας.
Ο πεντάχρονος Ιορδάνης Χρήστος του 1ου Νηπιαγωγείου Πύργου απήγγειλε τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά παίζοντας παραδοσιακά
τραγούδια μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, υπό τη διεύθυνση του πατέρα Γεώργιου Αναγνωστόπουλου.
Την ημέρα που διεξήχθη ο πρώτος Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας μαθητές από τα χωριά Περιστέρι, Χειμαδιό και Καράτουλα συμμετείχαν στην υποδοχή των αθλητών μαζί με τους κατοίκους των χωριών.
Την ώρα που οι δρομείς σταματούσαν στο κέντρο του χωριού για να πάρουν μια ανάσα και να «γευτούν» τη φιλοξενία των κατοίκων με διάφορα παραδοσιακά προϊόντα υπήρχαν σε εξέλιξη  δρώμενα στα οποία συμμετείχαν παιδιά και Έλληνες Ολυμπιονίκες καθώς και μέλη του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας οι οποίοι τα ενημέρωναν σχετικά με τον Ολυμπισμό και την Εκεχειρία.
Στο Περιστέρι νωρίς το πρωί η κα Μαρία Καραγιαννοπούλου Ολυμπονίκης του Τζούντο, αλλά και δρομέας, ο υπερδρομέας και οδηγός της πορείας κ. Γιάννης Κούρος, αλλά και η ολυμπιονίκης στο τρέξιμο Κατερίνα Θάνου  μίλησαν με τα παιδιά για τις εμπειρίες τους από τους αγώνες.
Η κυρία Θάνου απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών, φωτογραφήθηκε μαζί τους και όταν έφυγαν οι αθλητές έμεινε για ώρα με τα παιδιά του χωριού μαζί με τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.
Στο Χειμαδιό παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης και η υποδιευθύντρια κα Ντόρα Πάλλη. Στις απορίες των παιδιών απάντησαν η Ολυμπιονίκης του Τζούντο κα Μαρία Καραγιαννοπούλου, ο πρωταθλητής των 110 μ. μετ’ εμποδίων κ. Στέλιος Μπίσμπας (που έχει φιλοτεχνήσει και το μετάλλιο που δόθηκε στους δρομείς και είναι αποτυπωμένο πάνω στους . Γιάννης Κούρος (που ηγείτο της πορείας), η ψυχή του δρόμου της Εκεχειρίας, διευθυντής της Γραμματείας του ΑΣΑΕΔ και μαραθωνοδρόμος πλοίαρχος κ. Σπύρος Ανδριόπουλος.
επαίνους), ο υπερδρομέας μεγάλων αποστάσεων και κάτοχος πάνω από100 ρεκόρ σμηναγός κ


Στου Καράτουλα οι νεαροί μαθητές έτρεξαν από τη μία άκρη του χωριού στην άλλη κάνοντας τη δική τους διαδρομή εκεχειρίας!
Τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηλείας, τη Συμπολιτεία Ολυμπίας,, σωματεία και φορείς που συμμετείχαν στο «Μια αγκαλιά για τα παιδιά του πολέμου» μαζεύοντας ρούχα και παιχνίδια, θα τα παραδώσουν στα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην Ηλεία.
Σε όλους τους μαθητές απενεμήθησαν  αναμνηστικοί έπαινοι φιλοτεχνημένοι από το μέλος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κ. Κωνσταντίνο Κοντογιάννη.
·         Οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας συνδιοργανώθηκαν με τον Δήμο Ήλιδας, τελούσαν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΥΠΕΘΑ, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, του CISM (Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού), του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΘΝΟΑ και του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου «Η Καλλιπάτειρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου